De verzwegen rijkdommen van gemeenten en provincies

Register accountant Leo Verhoef luidt al sinds jaren de noodklok over de wijze van boekhouden door lagere overheden. In een groot aantal persberichten geeft hij aan dat gemeente- en provinciebesturen allerlei opbrengsten en kosten buiten het saldo van hun jaarrekening houden. Verhoef noemt de jaarrekeningen daarom misleidend en frauduleus. Sommige gemeentelijke woordvoerders verweren zich met het argument dat deze manier van boekhouden is toegestaan. Niettemin lijkt Verhoef’s aanklacht van februari 2014 enig effect te sorteren, NRC en Financieel Dagblad bevestigen zijn verhaal voor een deel. Waarom vindt dit geen weerklank bij gemeenteraadsleden?


DOEL: € 750 | TOEGEZEGD TOT NU TOE: € 130


Geef uw donatie aan in hele euros. U betaalt pas nadat alle toezeggingen tezamen voldoende hebben opgebracht.
Als u wilt meewerken als journalist dient u te verwijzen naar een c.v. en een of meer proeven van bekwaamheid.

3 gedachten over “De verzwegen rijkdommen van gemeenten en provincies

 1. Onderstaande reactie van drs L.W. Verhoef maakt een objectief journalistiek onderzoek eens te meer noodzakelijk:

  Met alle respect, maar met “een wet die deze manier van boekhouden toestaat“ heeft het niets maar dan ook helemaal niets te maken. Wat gebeurt, is dat in de Rekening van baten en lasten van deze gemeenten, onderdeel van de jaarrekeningen, die zich allereerst kwalificeren als een grotelijks amateuristische knoeiboel, op grote schaal allerlei opbrengsten en kosten buiten het saldo van de Rekening worden gemanipuleerd. Wat dan uiteindelijk als saldo van opbrengsten en kosten wordt gepresenteerd, is dan het saldo van lang niet alle opbrengsten en kosten. Dat dat gebeurt, is voor een jaarrekeningtechnisch geschoold en ervaren persoon te zien; daarna vereist het enig rekenwerk om het werkelijke, d.w.z. volledige, saldo van de opbrengsten en kosten tevoorschijn te halen. Hoe dat gaat, is te ingewikkeld om dat op deze plaats even uiteen te zetten, maar u ziet op http://www.leoverhoef.nl bijvoorbeeld dat ook de Rekenkamer Amsterdam, de Rekenkamer Rotterdam en de Rekenkamer Dordrecht met dezelfde techniek mijn bevindingen al enige jaren geleden voluit bevestigd hebben. (Dat daarna de betreffende gemeenteraden alleen maar kwaad werden op hun eigen Rekenkamer, zegt heel veel over de kwaliteit van die gemeenteraden en daarmee over de bedroevende kwaliteit van menige andere gemeenteraad.) U ziet op http://www.leoverhoef.nl ook hoe bijvoorbeeld de Raad van Tucht voor Accountants mijn bevindingen allang bevestigd heeft. (Dat dezelfde Raad van Tucht vervolgens de betreffende foute accountants vrijuit liet gaan, is uiteraard een blunder van jewelste, maar zegt niet dat ik “dus” ongelijk had. U ziet: de misstand is heel veel groter dan u (wellicht) denkt.
  Er valt nog heel veel meer over te zeggen.

  Kijkt u eens op http://biflatie.nl/artikelen/overig/boekhoudfraude-bij-gemeenten-maakt-slachtoffers/

 2. Reactie van Margreet Arends, afdeling Dienstverlening Communicatie gemeente Bronckhorst:

  De heer Verhoef noemt cijfers die wel duidelijk in de jaarrekening staan, maar waarbij geen rekening is gehouden met door de gemeenteraad vastgestelde bijdragen uit de gemeentelijke reserves. Bij de bepaling van het feitelijke voordeel of nadeel houden gemeenten wel rekening met die bijdragen. Dit geldt voor elke gemeente en hij maakt deze opmerkingen dan ook over iedere gemeente.

  Wanneer er sprake van boekhoudfraude zou zijn in Bronckhorst (en alle andere gemeenten), zou de onafhankelijke accountant (in het geval van Bronckhorst Deloitte) dat zeer zeker opgemerkt hebben en geen goedkeurende verklaring over onze begroting hebben afgegeven en dat is wel het geval. Ook de provincie als 2e toezichthouder van Bronckhorst heeft een andere conclusie dan de heer Verhoef.

Vul aan:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s