Schept de EU richtlijn gezondheidsclaims meer problemen dan ze oplost?

Sinds december 2012 is door Europese regelgeving het claimen van gezondheidseffecten op levensmiddelen en voedingssupplementen zwaar aan banden gelegd. Deze wetgeving moet de burger beschermen tegen misleidende reclame-uitingen.

De boel lijkt echter behoorlijk uit de hand gelopen, want voor duizenden producten geldt inmiddels dat in geen enkele communicatievorm nog mag worden gerept over een eventueel gezondheidsbevorderend effect. Bij de drogist staat op veel producten niet meer waar ze voor dienen, want dat mag niet. Webwinkels lopen het risico op enorme boetes. Bedrijven met veelbelovende innovatieve producten mogen niet meer vrijuit communiceren over hun product. Zelfs journalisten moeten op hun tellen passen.

De methodiek die wordt gehanteerd voor deze voedingssupplementen is gebaseerd op geneesmiddelenonderzoek. Dat lijkt op zijn minst eigenaardig, een voedingssupplement is immers geen geneesmiddel.

Wie profiteert er van deze situatie? Dat lijkt ontegenzeggelijk de farmaceutische industrie te zijn die over een enorme Europese lobby kan beschikken.

Wat volgt? Als er niet meer mag worden gezegd dat knoflookpillen goed voor je gestel zijn omdat dat niet ‘wetenschappelijk is bewezen’, mag er dan straks ook niet meer worden gezegd dat genetisch gemodificeerde mais slecht is?


DOEL: € 950,00 | TOEGEZEGD TOT NU TOE: € 100,00


Geef uw donatie aan in hele euros. U betaalt pas nadat alle toezeggingen tezamen voldoende hebben opgebracht.
Als u wilt meewerken als journalist dient u te verwijzen naar een c.v. en een of meer proeven van bekwaamheid.

Vul aan:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s