Over Kiemverhalen

Het kiemverhaal is een nieuw journalistiek genre op internet. Het is een onafhankelijk journalistiek artikel waarin een actuele kwestie wordt geanalyseerd met hoor en wederhoor, voors en tegens. In het kiemverhaal verantwoordt de journalist zijn journalistieke keuzes zodat zijn onpartijdigheid voor de lezer helemaal helder is. Het kiemverhaal kan gelezen worden als een zelfstandig artikel maar ook als een uitnodiging tot aanvulling en verdere uitwerking. Andere redacties kunnen het vrijelijk oppakken en bewerken. Lezers kunnen aanvullen met nieuwe feiten en eigen ervaringen. Woordvoerders kunnen daar dan weer op reageren. Het kiemverhaal op Nieuwsbank is het begin van een thread waarvan de inhoud zorgvuldig bewaakt wordt door de Nieuwsbank Kiemredactie.

Om niet van advertenties afhankelijk te zijn, maakt Nieuwsbank gebruik van crowdfunding. Het idee voor een kiemverhaal wordt als pitch gepubliceerd waarna iedereen, belangstellenden en belanghebbenden, donaties kunnen toezeggen om de productie van het verhaal mogelijk te maken.

De donateurs krijgen het recht om als eersten op het kiemverhaal te reageren, nog voordat het gepubliceerd wordt. Deze reacties worden bovenin de thread opgenomen in volgorde van de donaties; de reactie van de meest gulle gever komt bovenaan.

Eenmaal gepubliceerd kan elke redactie, website of blogger het kiemverhaal overnemen. Daar hoeven dan geen rechten voor betaald te worden, de productie is immers al betaald door de donateurs. Overname verplicht wel tot het plaatsen van een melding in de thread onder het artikel en, als het een website betreft, een link terug naar het Kiemverhaal.

Redacties met een Nieuwsbankabonnement krijgen eerst nog de kans om een publicatie als primeur te claimen. Zijn er meerdere claims dan gaat de primeur naar de meest biedende. De publicatie op Nieuwsbank volgt dan na de publicatie als primeur.

Zie hier de reeds gepubliceerde kiemverhalen:
https://nieuwsbank.org/nieuwsbank-kiemverhalen/

Voor meer informatie bel +31.30.2881286
of gebruik onderstaande reactiemogelijkheid.

Vul aan:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s